23. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM“

26.06.2023-06.07.2023, .

23. издање међународног фестивала Дани оргуља / Dies organorum у организацији Музичке редакције Културног центра Београда одржаће се од 26. јуна до 6. јула 2023. године у Катедрали Блажене Дјевице Марије на Неимару (Хаџи Милентијева 75). Посвећена је како класичном музичком наслеђу композиција специфично за оргуље, тако и савременим извођачким праксама.
Дани оргуља – Dies organorum музичка је манифестација од изузетног значаја не само код нас већ и шире. Ове године ће наступити оргуљаши из Немачке, Мађарске, Аустрије, Норвешке, Хрватске и Србије.
Фестивал се реализује у сарадњи и уз подршку Министарства културе РС, Града Београда, Београдске надбискупије, Музичке продукције РТС-а, Goethe-institut у Београду, Аустријског културног форума, Одељења за културу Амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum у Београду, Сокоја, норвешке фондације Fund for Performing Arts и Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway), као и Информатике и Alma Quattro.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:
Понедељак, 26. јун у 20.00
Жолт Месарош (Мађарска)

Уторак, 27. јун у 20.00
Доминик Зустек (Немачка)

Петак, 30. јун у 20.00
Золтан Борбељ (Србија)

Субота, 1. јул у 17.00
Концерт за децу – Oргуље у Артиш лабу (за узраст од 3 до 6 година)
Вишња Димитријевић, оргуље и Baby Artish

Недеља, 2. јул у 20.00
Милкица Радовановић (Србија/Норвешка)

Понедељак, 3. јул у 19.00
Хор и Симфонијски оркестар РТС
диригент: Жељка Милановић
вокални солисти: Михајло Јоцић, Мирко Милановић, Милош Гашић, Дарко Манић, Александар Новаковић
оргуље: Павао Машић (Хрватска)

Уторак, 4. јул у 20.00
Oргуље у савременим музичким токовима
Милица Сабљић, оргуље, Андреј Ивановић, оргуље и Изванредни Боб, визуелни уметник

Среда, 5. јул у 20.00
Џереми Џозеф (Аустрија)

Четвртак, 6. јул у 19.00
Концерт полазника Летње школе оргуља

Улаз на концерте је слободан

ДЕТАЉНИЈЕ О ПРОГРАМУ:
Прилику да отвори 23. издање међународног фестивала Дани оргуља – Dies organorum имаће мађарски оргуљаш Жолт Месарош, истраживач опуса за оргуље Франца Листа, оргуљаш и музички директор у Главној жупној цркви унутар зидина Будимпеште, награђиван и као оргуљаш и као композитор. Месарош је посвећен популаризацији оргуљске музике и промоцији мађарске музичке културе. Он ће свирати композиције Ернста фон Донањија, одабрана дела и чувене транскрипције Листа, али ће се представити и као композитора Концертном увертиром посвећеном З. Кодаљу. Његове наступе у Београду на Данима оргуља 26. јуна и у Суобтици у оквиру манифестације Ноћ оргуља 10. јуна, подржало је Одељење за културу Амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum у Београду.

Немачки оргуљаш и композитор Доминик Зустек посвећен је промоцији савремене музике за оргуље и редовно наступа на фестивалима савремене оргуљашке музике у Берлину, Келну, Франкфурту, Амстердаму и другим европским музичким центрима. Премијерно је извео дела бројних европских аутора, између осталог и нашег композитора Андреја Андрића са којим успоставља блиску сарадњу. Резултат те сарадње је и његов наступ у Београду. Такође, на овај начин настављена је и дугогодишња успешна сарадња Културног центра Београда и Goethe-institut у Београду, чија је подршка Фестивалу Дани оргуља драгоцена.

Оргуљаш Золтан Борбељ, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду је позвао колеге композиторе са Академије да компонују дело које ће бити изведено на фестивау. Позиву су се одазвали Марко Дулић, Станислава Гајић, Тамара Кнежевић, Светозар Саша Ковачевић, Силард Мезеи и Зоран Стајић. Свих шест композиција биће премијерно изведене на овом концерту који носи назив Дела савремених композитора за оргуље. Концерт реализујемо уз подршку Сокоја, Фонда за културна давања у циљу финансирања и суфинансирања пројеката из области домаћег музичког стваралаштва.

Као прилика да се промовишу и обогате своју професионалну биографију наступом на признатом фестивалу осмишљена је програмска линија Младе наде. Ове године ову линију ће чинити концерт наше оргуљашице Милкице Радовановић која је завршила мастер студије на Универзитету у Ставангеру и потом је наставила да гради каријеру у Норвешкој. Она ће се представити концертом под називом Оргуљска фантазија на којем ће извести дела Баха, Регера, Листа, Квандала и Видора. Концерт су подржали норвешки фондови за подршку младима Kulturdirektoratet, Fond for lѕd od bilge и Statens kunstnerstipend.

Захваљујући наставку сарадње са Музичком продукцијом РТС-а, а на фестивалу ће наступити наш најзначајнији вокално-инструментални састав Хор и Симфонијски оркестар Радио телевизије Србије који ће овом приликом водити Жељка Милановић, док ће за оргуљама бити Павао Машић. Као солисти ће наступити Михајло Јоцић, Мирко Милановић, Милош Гашић, Дарко Манић и Александар Новаковић. Заједно ће извести Литургију Domestica за солисте, оргуље, хор и оркестар Александра Гречањинова.

У уторак, 4. јула у 20 часова биће представљен музичко-визуелни пројекат под називом Оргуље у савременим музичким токовима који су конципирали оргуљашица Милица Сабљић, оргуљаш Андреј Ивановић и визуелни уметник Изванредни Боб. Овај својеврстан трио одабрао је дела Ђерђа Лигетија која су била окидач за визуелне импровизације у виду светлосне инсталације које је осмислио Изванредни Боб.

Уместо најављеног гостовања Матијаса Мајерхофера, овог пута имаћемо прилику да угостимо његовог колегу са Универзитета за музику и извођачке уметности у Бечу и оргуљаша Бечке дворске капеле, Џеремија Џозефа. Овај концерт подржао је Аустријски културни форум у Београду који такође годинама препознаје важност програма Фестивала Дани оргуља и увек пружа преко потребну подршку реализацији.

Концертни програм намењен едукацији најмлађе публике и неговању будуће публике Фестивала, као и прошле године, конципираће музичари из удружења Baby Artish заједно са оргуљашицом Вишњом Димитријевић. Деца ће имати прилику да се упознају са грандиозним звуком великих концертних оргуља у Катедрали Блажене Дјевице Марије, као и са изгледом и конструкцијом самог инструмента, у суботу 1. јула у 17 часова.

Едукативни део фестивала, обједињен у Летњој школи оргуља, ће и овог пута садржати мајсторске радионице и предавања гостујућих оргуљаша. Летња школа оргуља је бесплатна и намењена ученицима и студентима оргуља из Београда и региона, а одржаваће се у Катедрали Блажене Дјевице Марије. Својеврсна круна рада са европским оргуљашима и педагозима биће концерт полазника, којим ћемо и завршити овогодишње издање.

Важно је напоменути да се Фестивал одржава захваљујући љубазности Београдске надбискупије и жупника Катедрале Блажене Дјевице Марије у чијем су власништву раскошне оргуље градитељске куће Занин из Италије, на које смо, као грађани Београда, толико поносни.

Loading...