16. međunarodni festival ČEMBALO, ŽIVA UMETNOST – ARS VIVENDI CLAVICEMBALUM

06.11.2019-17.11.2019, 19:00

Početak novembra u Beogradu po 16. put obojiće delikatni zvuk čembala koji će se širiti iz koncertnih prostora kao što su Italijanski institut za kulturu, Galerija Artget, Etnografski muzej i Svečana sala Skupštine grada, pod prstima renomiranih domaćih i stranih čembalista.

Tokom deset večeri u periodu od 6. do 17. novembra 2019. godine, biće izvedeno trinaest koncerata na kojima ćemo slušati repertoar od čuvenih kompozicija francuskog i nemačkog baroka, do dela autora poput Gurdžijeva i Komitasa, Ligetija ili Petrovića.

Smiljka Isaković, Isidora Kuzmanović, Jovana Topalov, Sofija Perović, Svetlana Stojanović Kutlača i Milan Popović su domaći čembalisti na čijim koncertima ćemo moći da steknemo uvid u aktuelna zbivanja na domaćoj, ili preciznije, beogradskoj sceni. A o dešavanjima na evropskoj čembalističkoj sceni informisaćemo se zahvaljujući gostovanju čembalista iz Rusije (barokni ansambl Novaja Golandija), Španije (Marija del Mar Blanko Moreno), Italije (Daniele Bokačo) i Slovenije (Egon Mihajlović).

Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum posebna pažnja posvećena je formi igre u muzici, pre svega baroknim igrama koje čine stavove svita, a koje su na programu većine koncerata Festivala. Tako je i na majstorskim radionicama Festivala u prvi plan stavljena barokna igra, o kojoj će studenti mnogo saznati od koreografa, igrača i čembaliste, stručnjaka za baroknu igru, Rikarda Barosa. Polaznici će imati priliku da sa posebnom pažnjom tumače i istražuju formu igre u baroknoj muzici, a kako bi što bolje upoznali stilske karakteristike različitih plesova, imaće priliku da se i sami oprobaju u igri. Istraživanje korelacije igre i muzike pomoćiće im da muziku interpretiraju u stilu. Specijalni gosti majstorske radionice, kao i koncerta polaznika kojim se Festival završava biće igrači, učenici baletske škole i profesionalni igrači. Majstorski kurs će trajati od 5. do 17. novembra, a polaznici, učenici i studenti čembala, će raditi i sa ostalim gostima čembalistima.

Koncerti će ove godine počinjati u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Program:
Sreda, 6. novembar
Italijanski institut za kulturu u Beogradu
19.00 – Putovanje u 18. vekAnsambl Novaja Golandija (Rusija)
Pavel Andrejev, traverzo flauta, Julija Lurje, barokna violina i Mihail Bleher, čembalo
program: Bah, Ramo, Vivaldi, Madonis

Četvrtak, 7. novembar
Italijanski institut za kulturu u Beogradu
19.00 – Goldberg varijacijeMarija del Mar Blanko Moreno (Španija)
program: Bah

Petak, 8. novembar
Etnografski muzej
19.00 – Jubileji 2019Smiljka Isaković (Srbija)
program: Hendl, Hajdn, Soler, Legran, Komitas, Gurdžijev…
20.30 – Danijele Bokačo (Italija)
program: Bah, Svelink, Froberger

Subota, 9. novembar
Galerija Artget
19.00 – Zvezdani koraciIsidora Kuzmanović (Srbija)
program: Bah, K. F. E. Bah, Forkre

Nedelja, 10. novembar
Galerija Artget
Koncert u saradnji sa odsekom za ranu muziku Akademije za muziku u Ljubljani
19.00 – Milana Drobac, traverzo flauta i Ana Marija Krajnc, čembalo
program: d’Anglber, Bah
20.30 – Martina Okoliš (Slovenija)
program: Persl, Kupren, Difli, Balbastr

Ponedeljak, 11. novembar
Galerija Artget
19.00 – Froberger… à discretion – koncertno predavanje o delima sa programskim nazivima Johana Jakoba Frobergera – Jovana Topalov (Srbija) – OTKAZANO

Utorak, 12. novembar
Svečana sala Skupštine Grada
19.00 – Sofija Perović (Srbija)
program: Kupren, Ramo, Petrović
20.30 – Ogledala Versaja – muzika za čembalo na dvoru Luja XIVEgon Mihajlović (Slovenija)
program: d’Anglber, Šambonijer, Kupren

Sreda, 13. novembar
Galerija Artget
19.00 – Simbolika Bahove ‘Umetnosti fuge’– koncertno predavanje o delu Johana Sebastijana Baha – Svetlana Stojanović Kutlača (Srbija), gosti: članovi Ansambla Parnas

Četvrtak, 14. novembar
Svečana sala Skupštine Grada
19.00 – Vertigo! – muzika za trans i(li) relaksaciju Milan Popović (Srbija)
program: Roje, Soler, Petrović, Ligeti 

Nedelja, 17. novembar
Teatar Vuk, Scena Kult
19.00 – Koncert polaznika majstorskog kursa 16. međunarodnog festivala Čembalo, živa umetnost

Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Kneza Miloša 56 // Etnografski muzej, Studentski trg 13 // Galerija Artget, Trg republike 5/I // Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2 // Teatar Vuk, Bulevar kralja Aleksandra 77a

Program realizujemo uz podršku institucija:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Fond PICE – Acción Cultural Española (AC/E), Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Fakultet muzičke umetnosti, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Etnografski muzej u Beogradu, Graditelj instrumenata Kristijan Bjelanović kao i brojni prijatelji festivala.

Loading...